вторник, 11 април 2017 г.

Шоколадова бабка без месене



Много бърза и лесна рецепта, напълно подходяща за Великден, особено ако не можете да месите. Къщата ухае на козунак и много шоколад, ще очаровате гостите си. За мен това е козунак с много повече шоколад, тъй като продуктите са същите, оформянето и пълнежът са различни. Тази година това ще е за празника, но в няколко дози:) Непременно пробвайте, ще останете очаровани.


Продукти:

90 мл. прясно мляко
50 гр. захар
1 ч.л. суха мая
250 гр. брашно
1 яйце
1 жълтък
щипка сол
70 гр. масло
1 яйце за намазване

Пълнеж:

40 гр. масло
80 гр. черен шоколад
20 гр. пудра захар
20 гр. какао на прах
щипка сол


Приготвяне:

Брашното заедно със солта се пресяват, а маслото трябва да е на стайна температура. В леко затопленото мляко се слага захарта, бърка се до стопяване и се прибавят маята, яйцето и жълтъка. Разбърква  се с лъжица и се добавя половината брашно, пак се разбърква, слага се маслото, разбъркваме и последното брашно. Бърка се за кратко, до получаване на лепкава маса. Остава на места и неразпределено масло, но това не пречи. Сместа се завива със стреч фолио и оставя за 24 часа в хладилника.

Изважда се на другия ден и още докато е студено, се разточва на правоъгълник, два пъти и половина по - дълъг от тавичката ви. Трябва да е тънък, за да се открои тигровата шарка при разрязване - около 2 мм.
Маслото с шоколада се разтопяват на водна баня, махат се от котлона и се добавят солта, какаото и захарта. Объркват се до еднородна смес. Трябва леко да изстине. Разпределя се върху целия правоъгълник, а после той се завива на руло и сплита на руло, крайчетата, които са по-тънки се отрязват, и увива на осморка. Оставя се да втаса добре, аз сложих затоплена фурна на 50 градуса, но пак отнема около час. Намазва се с разбит жълтък и се пече на 180 градуса до готовност. По някое време се покрива с алуминиево фолио отгоре, за да не загори. Проверява се с клечка или ако стените на рулото са се отлепили/ свили/ от хартията или тавата. От отрязаните крайчета на рулото на мен ми излезе и едно малко бабче :)

Вкусът е божествен, наситено шоколадов, а слоевете се делят и топят в устата.
Да ви е сладко!
Източник


4 коментара:

  1. Дръпнах си с кафето :)
    Обичам нощното тесто!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно от такава рецепта имах нужда :-) Благодаря много !

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,
    веднага си записах рецептата.Много е лесна и ефектна.Ще я изпробвам по Великден.Винаги пробвам лесните рецепти.Тази е наистина чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. О, и с тая бабка...мале, пак ли да меся сега?

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)