Подбудителката за този страхотен сладкиш е Кремена Русева от Cooc Whit A Smile . Наистина е страхотен, приготвя се бързо и свършва бързо. Не, не е познатото "Негърче", не се бъркайте, ами запрятайте ръкваи! Сега само да уточня, че при мен се получи не точно "Негреса", ами малко "Мулатеса", заради липсата на какао, което бе свършило и никой естествено не знаеше и не беше го пипал! За да докарам цвят, сложих 3 с.л. течен шоколад.
Продукти:
400 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
2ч.ч брашно
1 равна с.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао или 3 с.л. течен шоколад
Приготвяне:
Смесват се киселото мляко, олиото, захарта, брашното, смесено с какаото и содата. Върху хартия за печене в кръгла тавичка се изсипва сместа и пече на 200 градуса в загрята фурна. Времето е около 30 минути, но ако печете в малка тава, както аз, отнема повече време. Аз исках по-висок блат като за торта. Печем до суха клечка.
Сироп:
1ч.ч. вода + 1/2 ч.ч. захар завират и се отместват от котлона, без да се сгъстяват. Заливаме сладкиша, след като предварително сме надупчили с вилица, и той, и сиропът са напълно студени.
Маслен крем:
125 гр. меко масло
1ч.ч. пудра захар
1 жълтък
1 ванилия
Разбиваме всичко с миксер и намазваме сладкиша.
Крокан:
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч орехи
Захарта се карамелизира в сух съд, без да се разбърква, просто се разклаща съдът. Прибавят се счуканите ядки и сега вече бързо разбъркваме и изсипваме сместа върху алуминиево фолио или хартия за печене. Когато кроканът изстине и се втвърди, се начуква на по-ситни парченца. Целият сладкиш се поръсва и облепя с тях.
Подстрекателка!
ОтговорИзтриванеЕто така се раждат сладкишите с история:). Някой нещо сгрешил, забравил или пък вложил креативност, като теб:). Страхотна Негреса! Изкушаваща просто! Поздрави, Траянче!
ОтговорИзтриванеНегреса или Мулатеса ... разкошен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче,
твоите предложения винаги ме впечатляват!
Интересен сладкиш, Траянче.
ОтговорИзтриване